Πολλές γυναίκες θα έχετε ακούσει για τα AHAs ή τα TCA, δηλαδή τα περίφημα οξέων φρούτων σε καλλυντική μορφή και το τριχλωροξικό οξύ αντίστοιχα, τα οποία βοηθούν στην βαθιά ανανέωση του δέρματος του προσώπου. Σε αυτό το κείμενο θα προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε τι είναι αυτά τα peeling, τον τρόπο εφαρμογής τους στο πρόσωπο κι όλες τις σχετικές παραμέτρους γύρω από αυτά.

Τι είναι;
Καταρχήν, πρόκειται για ένα διάλυμα που απλώνεται στο δέρμα με σκοπό να προκαλέσει ελεγχόμενο  έγκαυμα και τελικά να το απολεπίσει (να αφαιρέσει δηλαδή τις κατεστραμμένες εξωτερικές του στοιβάδες).
Το peeling με την χρήση AHAs (Alpha Hydroxy Acid), δηλαδή υδροοξέων (γαλακτικό, γλυκολικό) ή οξέων φρούτων προσφέρει ένα λαμπερότερο και πιο απαλό δέρμα. Τα AHAs είναι μία ομάδα μικρομοριακών φυσικών ουσιών που υπάρχουν σε σχετική αφθονία στα φυτά. Ιδιαιτέρως πλούσιο σε AHAs είναι το μάνγκο, που περιέχει περίπου 6% γλυκολικό οξύ στην εδώδιμη σάρκα του. Πλούσια είναι επίσης τα σταφύλια, τα λεμόνια και  το ζαχαροκάλαμο. Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των λεπτών ρυτίδων, της ακμής, της ξηροδερμίας και της ανομοιογένειας στο χρώμα του δέρματος. Η διαδικασία διαρκεί 10-15 λεπτά. Tα συστατικά αυτά αφήνονται να δράσουν για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια εξουδετερώνονται και καθαρίζεται η περιοχή.
Για ένα εκ βαθέων peeling  χρησιμοποιείται τριχλωροξικό οξύ (TCA) σε διάφορες συγκεντρώσεις για τη θεραπεία επιφανειακών ρυτίδων, κηλίδων, εγκαυμάτων από τον ήλιο και προβλημάτων δυσχρωματισμού του δέρματος. Η εφαρμογή του σε όλο το πρόσωπο διαρκεί περίπου 15 λεπτά. Πριν από την εφαρμογή του χημικού αυτού μείγματος η περιοχή καθαρίζεται προσεκτικά  και ίσως χρησιμοποιηθεί μια καταπραϋντική αλοιφή. Στην αρχή ο ασθενής μπορεί να νιώσει ένα κάψιμο, το οποίο θα συνοδεύεται από ένα αίσθημα τσιμπήματος. Ενίοτε χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες με TCA, με μεσοδιάστημα 1-2 μηνών, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Που και πότε εφαρμόζονται;
Από τότε που τα χημικά peeling με οξέα φρούτων εισήλθαν στην υπηρεσία της αισθητικής , η ανανέωση του δέρματος έχει γίνει πιο αποτελεσματική και πιο μόνιμη. Αυτό ισχύει με μια συνεχή θεραπεία σε ένα επαγγελματικό Κέντρο Αισθητικής , όπου μπορεί να γίνει καλή και αποτελεσματική δουλειά. Τα διάφορα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, με την ένδειξη «περιέχει οξέα φρούτων» δεν είναι παρά καλλυντικά προϊόντα με ήπια και παρωδική δράση.
Να θυμάστε ότι εφαρμόζονται πάντοτε τους ψυχρούς μήνες του έτους, φθινόπωρο έως και χειμώνα, διότι ο ήλιος και οι ανεβασμένες θερμοκρασίες ενοχλούν το ανανεούμενο δέρμα. Η εφαρμογή γίνεται ανάλογα την περίπτωση και σύμφωνα με την κρίση της αισθητικού, αλλά περίπου 1-2 φορές την εβδομάδα, με αυξανόμενες δόσεις, αρχίζοντας συνήθως από 10% και καταλήγοντας στο 40% των AHAs, εφόσον το δέρμα το αντέχει. Η όλη πορεία διαρκεί 2-3 μήνες.

Πως λειτουργούν;
Αυτό που τα χημικά peeling (AHAs και TCA) κάνουν στην επιδερμίδα είναι ο εκ βαθέων καθαρισμός του προσώπου ξεκινώντας από την πιο επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος και καταλήγοντας στην πιο εσωτερική. Με το ελεγχόμενο «έγκαυμα» που προκαλείται, ο οργανισμός εξαναγκάζεται να παράγει καινούρια, υγιή κύτταρα, προκειμένου να επουλώσει το «τραύμα». Μετά το peeling γίνεται προσωρινή απολέπιση και παρατηρούνται ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος, φαινόμενα που υποχωρούν σταδιακά. Με αυτό το αυξανόμενο χημικό peeling το δέρμα ανανεώνεται σε βάθος. Έτσι, οι λεκέδες εξαφανίζονται, όπως και οι λεπτές ρυτίδες, οι βαθύτερες ρυτίδες  γεμίζουν με νέα ουσία, το χρώμα γίνεται ομοιόμορφο, η ανανέωση είναι γενικευμένη και εντυπωσιακή.

Που οφείλεται η επιτυχία τους;
Δύο είναι οι κύριοι παράγοντες για την επιτυχία του χημικού peeling. Πρώτον,  η ποιότητα των AHAs και δεύτερον, η πείρα της επαγγελματία αισθητικού. Με ένα καλά σχεδιασμένο μείγμα AHAs, καθώς και με σωστή εφαρμογή, το δέρμα γίνεται εμφανώς  νεότερο και πιο λαμπερό.
Υπάρχουν περιπτώσεις  ανεπιθύμητων ενεργειών από την χρήση τους ή αντενδείξεις, που και σε αυτή την περίπτωση έγκειται στην εμπειρία της αισθητικού να διαγνώσει ότι ο ασθενής απαγορεύεται να προχωρήσει στην εφαρμογή του peeling. Μερικές τέτοιες περιπτώσεις είναι:  Υποτροπιάζων έρπης, ημερήσια και πολύωρη έκθεσή του ασθενούς στον ήλιο, έγκυες γυναίκες και άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν τη φωτοευαισθησία του δέρματος, έχουν τραύματα σε επούλωση ή έχουν κάνει πρόσφατη ακτινοθεραπεία, χρήση κρυοθεραπείας τον προηγούμενο μήνα, τοπική δερματίτιδα, αλλεργία, κ.ά.