Μια ολοκληρωμένη περιποίηση πεντικιούρ προϋποθέτει την σωστή υγιεινή των ποδιών, που έχει σχέση είτε με την απουσία μυκήτων, είτε με την απουσία σκληρύνσεων στο δέρμα.  Για παράδειγμα, η σωματική δραστηριότητα των αθλητών, κυρίως των δρομέων ή των χορευτών, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα πόδια, εξαιτίας των υποδημάτων τους. Ακόμη και σε μια πιο light σωματική άσκηση, αυτή μπορεί να προκαλέσει στα πόδια σας φουσκάλες ή να καταστρέψει τα νύχια σας.
Η σωστή λύση σε όλα τα παραπάνω είναι να τα κατάλληλα παπούτσια, ανάλογα με το άθλημα που κάνετε, καθώς επίσης να φοράτε και ένα καλό ζευγάρι κάλτσες, ώστε να μειώσετε την πίεση στα πόδια.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 1η
Λαμβάνοντας υπόψη ότι σχεδόν το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων αγοράζουν παπούτσια, που είναι μικρά σε νούμερο, σας συμβουλεύουμε να δίνετε προσοχή στο νούμερο των παπουτσιών. Όταν αγοράζετε παπούτσια, φροντίστε το μπροστινό μέρος του παπουτσιού να είναι άνετο, τα δάχτυλα σας να μη χτυπάνε προς τα πάνω σε κάθε σας βήμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει χιλιάδες μικροτραυματισμούς στα νύχια σας. Οι τραυματισμοί συσσωρεύονται και μπορεί να δημιουργήσουν μια άσχημη εμφάνιση στα νύχια, που συγχέεται με τους μύκητες και κάνουν την εικόνα των νυχιών σας ακόμη χειρότερη.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 2η
Τα παπούτσια είναι το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν οι μύκητες των ποδιών. Μπορείτε να θεραπεύσετε τον μύκητα, αλλά, αν έχει αποικίσει στα παπούτσια σας ή στις παντόφλες, τότε θα κολλάτε συνέχεια. Άρα, σε αυτή τη περίπτωση όποια κρέμα και να βάλετε στα πόδια σας, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ανοίξετε τα παπούτσια σας όσο πιο πλατιά γίνεται, βγάλτε τους πάτους και αφήστε τους έξω όλη τη νύχτα για να αεριστούν ή αφήστε τους στο φως του ήλιου, για να σκοτώσει τα σπόρια των μυκήτων. Ψεκάστε το εσωτερικό των παπουτσιών με οινόπνευμα ή με ένα απολυμαντικό δύο φορές, μία φορά την εβδομάδα. Σε αυτή την περίπτωση, φροντίστε να χρησιμοποιείται αυστηρώς μόνο εσείς τις προσωπικές παντόφλες- σαγιονάρες εντός του σπιτιού και να μην τις χρησιμοποιείται κοινά με άλλα άτομα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 3η
Κάντε το περιβάλλον των παπουτσιών αφιλόξενο για τους μύκητες. Κρατάτε τα παπούτσια σας μακριά από την υγρασία και να βάζετε σκόνη καθημερινά στα πόδια σας. Η υγιεινή αυτή πρέπει να ακολουθείται αυστηρά κι όταν βγαίνετε από το μπάνιο, την θάλασσα ή την πισίνα. Σκουπίστε πολύ καλά τα πόδια σας με την πετσέτα ή στεγνώνεται καλά με το σεσουάρ πριν φορέσετε κάλτσες και παπούτσια. Κοινώς, εξαφανίστε ίχνος υγρασίας.