Τα πρότυπα της γυναίκας από την Αρχαία Αίγυπτο μέχρι και σήμερα αποτυπώνονται στο πρόσωπο απλών μοντέλων σε ένα βίντεο που δημιούργησε το διαδικτυακό κανάλι BuzFeed.

Όπως θα δείτε, μέσα σε τρία μόλις λεπτά εξιστορούνται τα γυναικεία σωματικά πρότυπα δημιουργώντας τάσεις και μόδα ανά εποχή. Μιάμισι χιλιετία πριν από την έλευση του Χριστού στην Αίγυπτο, οι πιο όμορφες γυναίκες είχαν μακρύ λαιμό, ψηλή και λεπτή μέση, αδύνατο σώμα με στενούς ώμους. Στην αρχαία Ελλάδα, επικρατούσε το λευκό δέρμα, η πληθωρική φιγούρα, καμπύλες και αρμονικές αναλογίες γενικότερα. Η καλλονή της Κίνας από το 200 μ.Χ. είναι μια αδύνατη, με μικρό σώμα και λεπτή λεκάνη, γυναίκα… και προπαντώς μικρά πόδια. Αυτό ισχύει αφού η παράδοση της Κίνας ήθελε τις πατούσες των γυναικών να δένονται σφιχτά για να μείνουν μικρές. Στην ιταλική Αναγέννηση, τα πρότυπα ομορφιάς απαιτούσαν πλούσιες καμπύλες και λευκό δέρμα. Στη βικτοριανή Αγγλία, σημασία είχε η λεπτή μέση, την οποία δημιουργούσαν με ασφυκτικά στενούς κορσέδες. Τη δεκαετία του 1920, τα επιθυμητά γυναικεία σώματα ήταν αδύνατα, με μικρό στήθος, στενή λεκάνη και λεπτά πόδια. Από το 1930 μέχρι και το 1950, τη περίοδο που ονομάστηκε “Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ”, η πληθωρικότητα ήταν πάλι της μόδας Πλούσιο στήθος, λεπτή μέση και γεμάτη λεκάνη. Μία τέλεια κλεψύδρα. Κανείς μέχρι και σήμερα δεν έχει ξεχάσει τα κάλλη της Μέριλιν Μονρόε. Το 1960 κυριαρχούσε η εικόνα του μοντέλου Twiggy, δηλαδή φοβερά αδύνατα, σχεδόν εφηβικά σώματα, μεγάλα μάτια και παιδικά χαρακτηριστικά. Την δεκαετία του ‘80 το πρότυπο ήταν ένα αθλητικό σώμα με αρμονικές αναλογίες, μακριά πόδια, και γυμνασμένα άκρα. Από τη δεκαετία του ’90 μέχρι και τις αρχές του 2000, το επιθυμητό βάρος έπεσε πάλι πολύ χαμηλά. Η Κέιτ Μος ήταν το μοντέλο που στιγμάτισε την εποχή. Ένα σώμα ανδρόγυνο, που άγγιζε τα όρια του ανορεξικού. Την τελευταία δεκαετία, το ιδανικό σώμα είναι γυμνασμένο με πλούσιο στήθος και οπίσθια.

Όπως, όμως αναφέρει και το βίντεο, πολλές γυναίκες καταλήγουν στην πλαστική χειρουργική για να μοιάσουν στα πρότυπα που προβάλλουν τα ΜΜΕ. Στα σχόλια που ακολουθούν στο συγκεκριμένο βίντεο του YouTube, οι γυναίκες χρήστες φαίνεται να μην συμφωνούν με όλη αυτή την επίδειξη των προτύπων, παρόλο που το θέμα έχει φτάσει εκεί λόγω των προτιμήσεων των ανδρών. Πολλές, πάντως, γυναίκες υποστηρίζουν ότι το σώμα της καθεμίας είναι θέμα μεταβολισμού κι όχι προσπάθειας να μοιάσουνε στους celebrities ή στα κορίτσια των περιοδικών.

Πηγή: mixanitouxronou.gr