Μετά από 50 χρόνια η γκαρνταρόμπα της μεξικανής αρτίστας Frida Kahlo, βλέπει επιτέλους το φως της δημοσιότητας. Μετά το θάνατο της Kahlo, το 1954, ο σύζυγός της Diego Rivera είχε σφραγίσει τα υπάρχοντα της αγαπημένης του σε ένα μικρό μπάνιο. Το δωμάτιο δεν ανοίχτηκε μέχρι το 2004, όταν και πάλι ο ίδιος έδωσε πρόσβαση στην γιαπωνέζα φωτογράφο Ishiuchi Miyako. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε ορισμένα από τα μοναδικά ρούχα και αξεσουάρ της καλλιτέχνιδας και να θαυμάσετε το στιλισ τικό της ταπεραμέντο, ακόμη και κι εκείνα τα δύσκολα χρόνια που βίωσε.

Η Frida Kahlo σε ηλικία έξι ετών αρρώστησε από πολιομυελίτιδα με αποτέλεσμα το ένα της πόδι να μείνει ημιπαράλυτο. Το 1925, στην ηλικία των 18 έπαθε ένα φρικτό ατύχημα καθώς το λεωφορείο που επέβαινε χτύπησε με ένα τραμ. Τα τραύματα που υπέφερε ήταν σοβαρά εκτός από τα σπασίματα, την διάλυση του καλού της ποδιού,  ένα σιδερένιο κιγκλίδωμα τρύπησε την κοιλιά και την μήτρα. Η ζωή της άλλαξε δραματικά. Δεν μπόρεσε ποτέ να κάνει παιδιά – κάτι που την κλόνισε ψυχικά – και ο φυσικός της πόνος έγινε μια καθημερινότητα.

Η γκαρνταρόμπα που ανακαλύφθηκε δείχνει το πόσο αλύγιστο πνεύμα ήταν, αποφασισμένη να ζήσει μια ανεξάρτητη και δημιουργική ζωή. Η ίδια δημιουργούσε τα ρούχα της, τα προσθετικά μέλη της και τις ειδικές μπότες της που της επέτρεπαν να μη φαίνονται τα ασύμμετρα πόδια της. Το ίδιο συνέβαινε και μετά περίφημα παραδοσιακά Tehuana φορέματα της που ήταν ιδανικά για να κρύβει το κάτω μέρος του κορμιού.

Η φωτογράφος Miyako αποδίδει μια τρυφερότητα και ζεστασιά στα κουστούμια που φωτογραφίζει, ενώ παράλληλα αποτυπώνεται και η πρακτική τους εφαρμογή για να διευκολύνει την καθημερινότητα της Kahlo. Οι φαινομενικά περίεργοι κορσέδες της, μπαλωμένοι, στενοί και ζωγραφισμένοι από την ίδια, την βοηθούσαν παράλληλα να επιβιώνει.  Η μοίρα της ξαναχτύπησε την πόρτα το 1953 όταν χρειάστηκε να ακρωτηριάσει το πόδι της. Ένα γεγονός από το οποίο δεν κατάφερε να συνέλθει ποτέ. Κι όμως παρά την καταπόνηση της, σχεδίασε ένα προσθετικό πόδι με μια μπότα με κινέζικη διακόσμηση και ένα κουδουνάκι.  Η Kahlo χρησιμοποιούσε την μόδα για να καταπολεμήσει την εύθραυστη φυσική της κατάσταση σαν να κάνει μια γενναία κατάθεση για την ταυτότητα, την δύναμη και την ομορφιά. Υπάρχει καλύτερο παράδειγμα ανθρώπινης δύναμης από το πρότυπο αυτής της γυναίκας;

Πηγή: theguardian.com

Η γκαρνταρόμπα της Φρίντα Κάλο στην δημοσιότητα Η γκαρνταρόμπα της Φρίντα Κάλο στην δημοσιότητα Η γκαρνταρόμπα της Φρίντα Κάλο στην δημοσιότητα Η γκαρνταρόμπα της Φρίντα Κάλο στην δημοσιότητα Η γκαρνταρόμπα της Φρίντα Κάλο στην δημοσιότητα Η γκαρνταρόμπα της Φρίντα Κάλο στην δημοσιότητα Η γκαρνταρόμπα της Φρίντα Κάλο στην δημοσιότητα Η γκαρνταρόμπα της Φρίντα Κάλο στην δημοσιότητα Η γκαρνταρόμπα της Φρίντα Κάλο στην δημοσιότητα

Η γκαρνταρόμπα της Φρίντα Κάλο στην δημοσιότητα