Ποιοι είναι οι κανόνες προστασίας για ένα όμορφο και υγιές δέρμα το καλοκαίρι; Τι σημαίνουν οι δείκτες SPF, UV και IR; Κάθε πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακή κρέμα σε πρόσωπο και σώμα; Ποια προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούμε μετά την έκθεσή μας στον ήλιο; Tι πρέπει να ξέρουμε για τα αντηλιακά προϊόντα που χρησιμοποιούμε;

Τι σημαίνουν οι δείκτες προστασία SPF , UV και IR
Ο δείκτης SPF (Sun Protection Factor) αντιπροσωπεύει τον χρόνο έκθεσης στον ήλιο χωρίς να καούμε, δηλαδή αν πολλαπλασιάσουμε τον δείκτη SPF με τον χρόνο που αντέχει το δέρμα μας στον ήλιο χωρίς προστασία προκύπτει το χρονικό διάστημα, σε λεπτά, που μπορούμε να εκτεθούμε με ασφάλεια στον ήλιο. Για παράδειγμα,  αν το δέρμα σας αντέχει στον ήλιο για 10 λεπτά με την χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας SPF 20, τότε θα μπορέσετε να παραμείνετε στον ήλιο για 3 περίπου ώρες. Αλλά λόγω της συνεχούς έκθεσης στον ήλιο κι άλλων παραγόντων όπως η εφίδρωση, η τριβή με τα ρούχα κλπ. απαιτεί την επανάληψη με αντηλιακό προϊόν τουλάχιστον κάθε δύο ώρες.
Ο δείκτης UV  (UltraViolet) είναι ο δείκτης της υπεριώδους ακτινοβολίας στο ύψος της επιφάνειας της θάλασσας αναλογικά με τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες. Μετριέται καθημερινά σε μια κλίμακα από 1 ως 10 και υποδεικνύει τις ενδεχόμενες βλάβες στο δέρμα εξαιτίας της υπερέκθεσης στον ήλιο.
Ο δείκτης IR (InfraRed) είναι ο δείκτης της υπέρυθρης ακτινοβολίας, αν και στο παρελθόν η επίδραση της στο δέρμα είχε αγνοηθεί, πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν τον σημαντικό της ρόλο στις δερματικές φλεγμονές, στην φωτογήρανση αλλά και στο μελάνωμα.
Το συμπέρασμα είναι ότι είναι σημαντικό να επιλέγουμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη SPF και προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB αλλά και από την υπέρυθρη ακτινοβολία. 

Πως να φοράμε σωστά το αντηλιακό
Ένα άλλο ζήτημα  είναι η ποσότητα που χρησιμοποιεί κανείς. Δερματολόγοι διαπιστώνουν πως ο μέσος όρος ποσότητας αντηλιακού που φοράμε είναι τόσο μικρός που κάνει τον δείκτη προστασίας SPF 50+ να συμπεριφέρεται σαν SPF 20. Μάλιστα, οι περισσότεροι βάζουμε αντηλιακό σε ποσότητα κάτω του μισού σε σχέση με την ποσότητα που πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς ώστε απολαύσει την προστασία που αναφέρει το προϊόν. Έτσι, χρειάζεται να βάζουμε ποσότητα αντηλιακού που αντιστοιχεί σε 6 κουταλάκια του γλυκού σε όλο μας το σώμα: ½ κ.γ. σε κάθε χέρι, ½ κ.γ. στα πρόσωπο, στα αυτιά, στο λαιμό και τον σβέρκο, 1 κ.γ. σε κάθε πόδι, 1 κ.γ. στο στομάχι και το στέρνο, 1 κ.γ. στην πλάτη

Καθημερινή χρήση του αντηλιακού
Μην αφήνετε το αντηλιακό μόνο όταν πηγαίνετε στην παραλία και σκοπεύετε να κάνετε ηλιοθεραπεία. Όχι μόνο είναι σημαντικό να προστατεύουμε το δέρμα μας από τον ήλιο καθημερινά αλλά είναι must για να αποφύγουμε την φωτογήρανση. Η εφαρμογή του πρέπει να γίνεται καθημερινά κάθε φορά 30 λεπτά πριν βγείτε από το σπίτι και να μην ξεχνάτε να το ανανεώνετε ειδικά στην περιοχή του προσώπου που εκτίθεται περισσότερο. Ο χρόνος ανανέωσης εξαρτάται από την διάρκεια έκθεσης μας στον ήλιο. Όταν βρισκόμαστε στην παραλία θα πρέπει να κάνουμε επαλείψεις αντηλιακό μόλις βγούμε από την θάλασσα. Εάν κάνουμε ηλιοθεραπεία ο πιο ακριβής τρόπος είναι ο υπολογισμός του χρόνου έκθεσης σύμφωνα με τον δείκτη SPF του αντηλιακού όπως περιγράφεται παραπάνω. Ένας άλλος πρακτικός κανόνας υπαγορεύει πως μια συσκευασία αντηλιακού θα πρέπει να διαρκεί μόνο 10 μέρες όταν γίνεται έκθεση σε υψηλή υπεριώδη ακτινοβολία.

Τι είναι τα after sun προϊόντα
Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα προϊόντα περιποίησης after sun είναι μόνο για περίπτωση εγκαύματος! Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν συμπτώματα όπως ερυθρότητα, πόνος, πρήξιμο και εμφάνιση φουσκάλων. Άρα πιθανόν να χρειαστείτε κάποια υποστήριξη από ιατρό δερματολόγο και κάποια φαρμακευτική αγωγή.  Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι ένα καλό after sun προϊόν θα θρέψει το δέρμα, θα το ενυδατώσει βαθιά, θα δράσει ενάντια στην αφυδάτωση και επιπλέον θα συμβάλει στην μακροπρόθεσμη υγεία του δέρματος. Η χρήση after sun προϊόντων είναι ιδιαίτερα απαραίτητο κομμάτι της φροντίδας του δέρματος κατά τους μήνες με έντονη ηλιοφάνεια και λειτουργεί ως «δίχτυ ασφαλείας» εάν δεν εφαρμόζετε σχολαστικά το αντηλιακό σας. Με την εφαρμογή after sun προϊόντων το δέρμα ενδυναμώνεται για να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες, παρέχει απαραίτητη ενυδάτωση και βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων, Τα πιο ασφαλή after sun προϊόντα είναι κρεμώδη, γαλακτώδη και παχύρρευστα που προσδίδουν βαθιά ενυδάτωση με ιδιαίτερη αίσθηση δροσιάς.

Από καινοτόμες intesive sun συνθέσεις που κάνουν το μαύρισμα πλήρως ασφαλές, μέχρι τα προϊόντα αντηλιακής προστασίας και την ποικιλία σε aftersun προϊόντα προσώπου και σώματος, αυτό το καλοκαίρι διαθέτουμε ηλιοπροστασία για κάθε τύπο δέρματος. Μάθετε περισσότερα για τα αντηλιακά προϊόντα μας!