Η καθημερινή επαφή μας με τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν βλάβες στο δέρμα μας; Πόσο επηρεάζεται η υγεία του δέρματός μας όταν καθημερινά εκτιθέμεθα στο φως του ηλεκτρονικού υπολογιστή; Το μπλε φως προκαλεί πρόωρη γήρανση; Σε αυτές κι άλλες σχετικές ερωτήσεις με την «ψηφιακή γήρανση» θα προσπαθήσουμε να σας  απαντήσουμε με το παρακάτω άρθρο.

Η «ψηφιακή γήρανση» είναι η μια νέα μορφή γήρανσης των κυττάρων του δέρματος που σχετίζεται με το μπλε φως που εκπέμπεται από τις ψηφιακές συσκευές, όπως είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα tamplets και smartphones, καθώς και οι λάμπες LED. Ο νέος αυτός εχθρός της υγείας του δέρματος έρχεται να προστεθεί στις ήδη γνωστές επιβλαβείς συνέπειες του ήλιου και των ακτίνων UV (φωτογήρανση) και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης .

Οι περισσότεροι από εμάς ξοδεύουμε αρκετές ώρες της ημέρας μπροστά σε μια οθόνη, συνδεδεμένοι στο internet και την ψηφιακή τεχνολογία. Μελέτες δείχνουν ότι το 60% των ανθρώπων ξοδεύουν περισσότερο από 6 ώρες την ημέρα μπροστά από μια ψηφιακή συσκευή. Συσκευές όπως smartphones, tablets και PC, καθώς και τα φώτα LED, εκπέμπουν μπλε φως (HEV), το οποίο ανήκει στο «ορατό φάσμα φωτός» μεταξύ 400 και 500 nm, που μπορεί δηλαδή να δει το ανθρώπινο μάτι και υποβάλουν το δέρμα μας στη «γαλάζια» ρύπανση.

Το μπλε φως έχει πολύ μικρό μήκος κύματος και έτσι παράγει μία μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας που είναι παρόμοια με την UV και προκαλεί οξείδωση των κυττάρων, λόγω της αυξημένης  παραγωγής ελευθέρων ριζών. Επίσης, η θέρμανση που εκπέμπεται από τις ψηφιακές οθόνες αυξάνει την αφυδάτωση του δέρματος και σε συνδυασμό με τη δημιουργία των ελεύθερων ριζών επιταχύνουν σημαντικά την γήρανση. Αναφέρεται ότι το δέρμα των ανθρώπων που ζουν σε μολυσμένες και άκρως ψηφιακές πόλεις, γερνάει 10% γρηγορότερα από αυτό ενός ατόμου που ζει στην ύπαιθρο.

Πως μπορούμε να προστατευτούμε απ’ αυτό;

Στα εργαστήρια της  ιταλικής εταιρείας καλλυντικών VAGHEGGI, χρησιμοποίησαν ένα νέο δραστικό συστατικό για την καταπολέμηση της αρνητικής επίδρασης του μπλε φωτός στο δέρμα, το Theobroma cocoa. Είναι μια σπάνια ποικιλία κακάο, με ιδιαίτερη θρεπτική αξία, το οποίο εκτιμάται για την ανώτερη γεύση και την ποιότητά του, που έχει καλλιεργηθεί για περισσότερο από 3000 χρόνια στην Alto Piura, στο Περού. Το εκχύλισμα του είναι πλούσιο σε πεπτίδια, σακχαρίτες και πολυφαινόλες, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, συνδεκανίου και ελαστίνης, αυξάνοντας την ελαστικότητα και την αμυντική ικανότητα του δέρματος.

Η νέα σειρά Intense της VAGHEGGI δημιουργήθηκε για προστατέψει το δέρμα από τις αρνητικές επιδράσεις του μπλε φωτός, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του χρόνου και γενικότερα από το σύγχρονο τρόπο ζωής. Ο συνδυασμός διαφόρων ενεργών συστατικών βοηθούν στην ενίσχυση της άμυνας του δέρματος, προσφέροντας ένα πρόσωπο λαμπερό και ξεκούραστο.

Βρείτε τα προϊόντα της  Intense της VAGHEGGI στο e-shop μας και προλάβετε την πρόωρη γήρανση του δέρματος από την ακτινοβολία των ψηφιακών συσκευών.