«Μέτρον άριστον» είναι η σωστή φράση, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη και σημαίνει ότι το να χρησιμοποιείς μέτρο σε ότι κάνεις (να υπολογίζεις δηλαδή) είναι ό,τι καλύτερο. Σε άρθρο που δημοσιεύεται στη βρετανική Vogue και έχει τίτλο «Τι είναι η νηστεία δέρματος- Πρέπει να την εφαρμόζετε;», η δημοσιογράφος Georgia Day κάνει λόγο για ένα time-out από την χρήση καλλυντικών προϊόντων, προκειμένου να αφήσετε το δέρμα σας να αναπνεύσει από μια καθημερινή ρουτίνα χρήσης καλλυντικών.

Ωστόσο, οι περισσότεροι επαγγελματίες που ασχολούμαστε με τη φροντίδα του δέρματος θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να καθαρίζετε και να ενυδατώνετε το δέρμα σας, αρκεί να μην το παρακάνετε με την υπερβολική χρήση προϊόντων, τα οποία μπορεί και να είναι περιττά.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο όρος «νηστεία του δέρματος» επινοήθηκε πριν μια 10ετία περίπου, από την ιαπωνική εταιρεία καλλυντικών «Mirai Clinical» και αναφέρεται σε μία πρακτική κατά την οποία εγκαταλείπεται η χρήση οποιουδήποτε καλλυντικού προϊόντος για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αυτό βασίζεται σε μία θεωρία που υποστηρίζει ότι η παύση της καθημερινή ρουτίνας φροντίδας του δέρματος, δίνει στο δέρμα την ευκαιρία  να αυτοιαθεί και να αναπλαστεί από μόνο του, αντί να «τεμπελιάζει» βασιζόμενο σε μια σειρά από προϊόντα τα οποία θα κάνουν τη δουλειά αυτή. Το δέρμα διαθέτει ένα φυσικό μηχανισμό αυτοπροστασίας, ο οποίος, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, αποδυναμώνεται με την υπερβολική χρήση καθαριστικών και ενυδατικών προϊόντων, αλλά και serums. Έτσι, μειώνοντας την χρήση τους το δέρμα αποκτά τη δυνατότητα να κάνει από μόνο του «επανεκκίνηση», να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση, αποβάλλοντας όλες τις τοξίνες.

Στην πράξη η «νηστεία του δέρματος» αφορά μια ποικιλία επιλογών, από την πλήρη αποχή από τη χρήση καλλυντικών για λίγες ημέρες, μέχρι τον περιορισμό του αριθμού των προϊόντων δερματικής φροντίδας, ακoλουθώντας ένα πιο μινιμαλιστικό μοντέλο.

Οι επαγγελματίες λένε «όχι» στη «νηστεία» του δέρματος

Η ιδέα ακούγεται πολύ δελεαστική, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες από το χώρο της υγείας και ομορφιάς του δέρματος που να υποστηρίζουν την πλήρη διακοπή της καθημερινής φροντίδας. “Δεν υπάρχουν αξιόπιστες και ενδελεχείς μελέτες που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρεία» λέει η Dr Anjali Mahto, δερματολόγος στην κλινική Cadogan του Λονδίνου. «Ακόμα κι αν είστε υποστηρικτής της νηστεία του δέρματος, δεν είναι καλή ιδέα να σταματήσετε τη χρήση κάθε καλλυντικού προϊόντος. Ο καθαρισμός της επιδερμίδας είναι ένα σημαντικό μέρος στην ημερήσια φροντίδα, καθώς απομακρύνει σκόνη, ρύπους, ιδρώτα από την επιφάνεια της και βοηθά στη διατήρηση της σωστής υγιεινής και εμποδίζει την πρόωρη γήρανση». Προσθέτει δε ότι «ανάλογα με τον τύπο δέρματος κάθε ατόμου, η μη χρήση αντηλιακού μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση πανάδων και λεκέδων ή να χειροτερέψει τις ήδη υπάρχουσες, ενώ χωρίς απολέπιση (peeling) το αποτέλεσμα θα ήταν η συσσώρευση νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια της επιδερμίδας».

Ακόμη και η επιλεκτική διακοπή συγκεκριμένου τύπου προϊόντων μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό, παρά καλό. Η ειδική στη φροντίδα του προσώπου Kate Kerr προειδοποιεί όσους ήδη χρησιμοποιούν πιο δραστικά προϊόντα. «Εάν χρησιμοποιείτε προϊόντα όπως η ρετινόλη, καλό είναι να μην τη σταματήσετε. Διαφορετικά θα πρέπει να επαναπροσαρμοστείτε στην όλη διαδικασία απολέπισης, όταν θα ξαναρχίσετε την εφαρμογή της. Το δέρμα χρειάζεται να έχει συνεχή επαφή με τα ενεργά συστατικά για να μπορέσει να διεγερθεί, επομένως η νηστεία θα αναστείλει αυτή τη λειτουργία».

Επομένως, οι περισσότεροι ειδικοί του είδους συμφωνούν ότι είναι περισσότερο ωφέλιμη μια «δίαιτα», παρά η «νηστεία», καθώς αυτό μας παροτρύνει να επαναπροσδιορίσουμε την ποσότητα των προϊόντων που τοποθετούμε πάνω στο δέρμα μας.

«Τοποθετώντας πολλά προϊόντα το ένα πάνω από το άλλο στην επιδερμίδα μπορεί να οδηγήσει είτε στην αδρανοποίηση προϊόντων που δεν προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό μεταξύ τους, είτε σε δερματικές αντιδράσεις όπως η κοκκινίλα και ο ερεθισμός, ή ακόμα και έκζεμα, αν τα προϊόντα αντιδράσουν άσχημα μεταξύ τους» λέει η Dr Mahto. Όπως συμβαίνει με τις αντενδείξεις ανάμεσα σε διάφορες αγωγές, το δέρμα μπορεί εύκολα να αποδιοργανωθεί και γίνει ευερέθιστο όταν έχει πολλά να αντιμετωπίσει.

«Όταν πρόκειται για τη φροντίδα του δέρματος, το πολύ δεν είναι η καλύτερη επιλογή» λέει ο Nicolas Travis, ιδρυτής της εταιρείας Allies of Skin, γνωστή για την έξυπνη, εξορθολογισμένη προσέγγιση της σε νέες και υπάρχουσες συνταγές. «Η βασική λειτουργία του δέρματος είναι να λειτουργεί σαν ένα προστατευτικό φράγμα, γι’αυτό έχει σχεδιαστεί να μην απορροφά όλα όσα τοποθετούμε επάνω του. Οπότε φορτώνοντάς το με πολλά προϊόντα, εκτός του ότι είναι σπατάλη χρόνου και χρήματος, μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του».

Πηγή:  Vogue.co.uk